Kako postati IT analitičar

Držite smartphone u rukama? Super! Otvorite tražilicu, utipkajte upit iz naslova u Google te kliknite na prvi rezultat. OK! Jeste li?

Niste?

U redu. 😀

Da ste i napravili ove korake, negdje bi neki IT analitičar imao zapisanu vašu aktivnost i mogao bi na osnovu tog upita i posjeta web stranici, predložiti kolegi iz Google Ads tima kreiranje oglasa za Google Analytics tečaj, naprimjer. 

To je jednostavan primjer aktivnosti IT analitičara, za kojeg btw u hrvatskom jeziku nema boljeg prijevoda. Nadamo se kako je ovaj naš dostojan originala: digital analyst.

Za bolje razumijevanje recimo još kako je posao IT analitičara:

  • prikupljanje
  • mjerenje
  • analiza
  • vizualizacija
  • tumačenje digitalnih podataka.

Podaci mogu biti prikupljeni za web, smartphone ili korisnike web aplikacija.

Ako vam posao IT analitičara izgleda zanimljivo, nastavite čitati. Dajemo vam besplatne savjete za lansiranje karijere u području analize digitalnih podataka.

Prvi korak: Google Analytics Academy

Najbolji način za pokretanje karijere IT analitičara je upravo Googleova akademija. Google analytics odličan je alat za prikupljanje i razumijevanje web podataka. Da budemo još konkretniji, položite GAIQ (Google Analytics Individual Qualification) ispit.

Google Analytics je moćan alat za praćenje posjeta vašoj web stranici. Google Analytics akademija je besplatna i iznimno korisna ako želite shvatiti osnovne ali i napredne funkcionalnosti Google Analytics i Google Tag Managera.

Za neke poglavlja Google vam daje mogućnost korištenja testnog Analytics računa gdje možete pratiti stvarne podatke, igrati se i učiti na njima. To će vam dati podlogu za bolje shvaćanje i/ili korištenje alata, ali na toj podlozi još se puno toga može graditi.

 

Drugi korak: Razumijevanje stručnih pojmova

Kada krenete u avanturu, putem ćete naići na hrpu novih pojmova koje ćete većinom razumjeti, a neke ćete morati izguglati, što je također besplatno. Baš kao i akademija.

Google će vas uglavnom odvesti na svoje stranice stručne podrške za ove alate. Ovu su stranice o kojima pričamo:

  • support.google.com/analytics/
  • support.google.com/tagmanager/

IT analitičari svakodnevno žongliraju sa stotinjak stručnih pojmova. S vremenom ćete ih sve više otkrivati i vidjet ćete da nisu “kvantna fizika”. Izrazi kao što su View, Segment ili Filter imaju specifična značenja u ovom području. Ako su vas već sada ovi izrazi zainteresirali, slobodno ih izguglajte. U upit dodajte i “google analytics” termin za relevantne rezultate.

Treći korak: Pratite digital analyst blogove

Kako je analiza digitalnih podataka relativno nova industrija koja se još uvijek razvija teško je napisati kvalitetnu knjigu na ovu tematiku. Tu u igru uskaču stručni blogovi.

Postoji mali milijun takvih blogova i neće vam biti problem pronaći onog koji vama odgovara. Za većinu stvari trebat ćete obratiti pozornost na datum objave. Kako smo rekli industrija je u razvitku i stvari se brzo mijenjaju. Čitajte blogove koji nisu stariji od godine dana. Sve što je starije, a vezano je za tehnički aspekt, uzmite s malom rezervom.

Blogovi čiji sadržaj nije toliko vezan za tehnikalije, kao što su mišljenja lidera o samoj industriji i potrebnim soft skillsima, uglavnom su relevantni bez obzira kada su objavljeni.

Ovo je samo početak, vrh ledenog brijega, ali i to trebate proći. Poslodavci znaju sve ovo i neće očekivati sveznalicu. Očekivat će puno želje, sposobnost obavljanja zadataka i nekoga tko želi raditi u timu. Započnite svoju digitalnu karijeru, može se čak i bez radnog iskustva.

Što kaže ekipa koja radi kod nas?

Dorian Petrić

Dorian Petrić

CPC stručnjak

“Smatram da u opuštenoj atmosferi i timskom radu kao što je to u Arboni slučaj, nijedan zadatak nije težak! Zadaci postaju sve zanimljiviji 🙂 Arbona je okruženje sa izazovnim projektima i vrlo dinamičnim radom u kojem svakodnevno stječeš nova znanja i iskustva.”

Monika Bunić Eršetić

Monika Bunić Eršetić

CPC stručnjak

“Dinamični su i kreativni radni zadaci, svaki dan je drugačiji i svaki dan naučiš nešto novo! Uz to tu je i cool ekipa uz koju ti nikad ne može biti dosadno!​”

Tea Brezovec

Tea Brezovec

CPC stručnjak

“Zašto odabrati Arbonu? Jer nikada nije dosadno! Nisi zalijepljen za jedan te isti posao i uvijek te očekuje nešto novog! Ovdje samo učiš i pomičeš granice sve više i više! Jesi li spreman za ovakvo iskustvo?”

Zašto arbona?

Brojni certifikati koje smo stekli, a i zadovoljstvo naših klijenata dokazuju kvalitetu i profesionalnost našeg rada. Uz dozu profesionalnosti dolazi naravno, doza zabave, humora i opuštene atmosfere rada. Kod nas su zaposleni mladi talenti i stručnjaci, a prosjek godina nam je 26.

Arbona d.o.o.